Wat is orthomoleculaire therapie?

orthomoleculaire therapie

Als orthomoleculair adviseur krijg ik vaak de vraag wat het nou precies inhoudt “orthomoleculaire therapie”. In deze blog vertel ik je er meer over! Binnen de orthomoleculaire therapie streven we naar het herstellen en behouden van de optimale gezondheid van het lichaam, met behulp van de juiste voedingsstoffen. Het woord ‘orthomoleculair’ komt van het Griekse woord ‘orthos’, wat ‘juist’ of ‘correct’ betekent, en ‘moleculair’ verwijst naar moleculen.

Orthomoleculaire therapie is gebaseerd op het idee dat veel gezondheidsproblemen ontstaan door een tekort aan essentiële voedingsstoffen of een disbalans in het lichaam. Door het lichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen en processen zo min mogelijk te verstoren, kan het lichaam beter functioneren en worden gezondheidsklachten verminderd of voorkomen.

De principes van orthomoleculaire therapie

Orthomoleculaire therapie is gebaseerd op een aantal principes:

1. Elk lichaam is uniek

Ieder individu is uniek en heeft verschillende behoeften als het gaat om voedingsstoffen. Wat voor de ene persoon gezond is, kan voor een andere persoon schadelijk zijn. Orthomoleculaire therapie houdt rekening met de individualiteit van elk lichaam en mijn voedingsadviezen zijn dan ook altijd persoonlijk.

2. Voeding als medicijn

Als orthomoleculair adviseur geloof ik dat voeding de basis is voor een goede gezondheid. Het is daarom belangrijk om een gevarieerd dieet te hebben dat rijk is aan essentiële voedingsstoffen. Voeding kan het lichaam ondersteunen en in sommige gevallen zelfs genezen.

3. Preventie is essentieel

Orthomoleculaire therapie richt zich zowel op preventie als behandeling. Door het lichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen, is het beter in staat om ziekte te voorkomen. Daarnaast wordt orthomoleculaire therapie gebruikt om bestaande gezondheidsproblemen te behandelen en te verbeteren.

Essentiële voedingsstoffen

Een aantal voedingsstoffen zijn essentieel wanneer we het hebben over het optimaal voeden van je lichaam. Onderstaand een greep uit deze stoffen:

1. Vitaminen

Vitaminen zijn organische verbindingen die essentieel zijn voor een groot aantal functies in je lichaam. Voorbeelden zijn vitamine C, vitamine D en verschillende B-vitaminen.

2. Mineralen

Mineralen en spoorelementen zijn belangrijk voor de structuur en functies van het lichaam. Voorbeelden hiervan zijn calcium, magnesium en zink.

3. Aminozuren

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en spelen een belangrijke rol in de opbouw en reparatie van weefsels. Sommige aminozuren worden als niet-essentieel beschouwd omdat het lichaam ze kan produceren, terwijl andere essentieel zijn en je alleen via voeding binnen kan krijgen.

4. Antioxidanten

Antioxidanten helpen het lichaam beschermen tegen schadelijke vrije radicalen en spelen een rol bij het voorkomen van oxidatieve schade aan cellen en weefsels. Voorbeelden zijn vitamine E, vitamine C en selenium.

5. Vetzuren

Vetzuren, zoals omega-3 en omega-6, zijn essentieel voor een gezonde celmembraanstructuur en zorgen onder andere voor het verhelpen van ontstekingen.

6. Enzymen en co-enzymen

Enzymen en co-enzymen zijn betrokken bij verschillende biochemische reacties in het lichaam en zijn essentieel voor een goede spijsvertering en je metabolisme.

Wanneer orthomoleculaire therapie?

Je kunt een orthomoleculair adviseur inschakelen bij verschillende type klachten. Hieronder noem ik er een aantal:

1. Een zwak immuunsysteem

Ben jij vaak verkouden? Of voel je je regelmatig niet helemaal fit? Dan is de kans groot dat je immuunsysteem niet optimaal werkt. Met orthomoleculaire therapie kunnen we het immuunsysteem weer versterken en je lichaam weer goed laten ontgiften.

3. Spijsverteringsproblemen / darmklachten

Bij spijsverteringsproblemen kunnen specifieke voedingsstoffen en enzymen worden gebruikt om de spijsvertering te verbeteren en de darmgezondheid te bevorderen. Darmklachten liggen vaak aan de basis van andere lichamelijke klachten. Het is dus heel belangrijk om deze aan te pakken!

4. Hormonale balans

Orthomoleculaire therapie kan ook worden toegepast bij hormonale disbalans. Denk hierbij aan menstruatieklachten, moeilijk zwanger kunnen worden maar ook menopauze klachten of schildklieraandoeningen.

5. Stress en angst

Tot slot kan orthomoleculaire therapie ook worden ingezet bij stress en angst. Bepaalde voedingsstoffen kunnen helpen bij het verminderen van stress en angstsymptomen. Maar we gaan ook kijken naar andere manieren van stressvermindering, zoals beweging, mindfullness en leefstijlkeuzes.

Overigens is het ook mogelijk om mij in te schakelen als voedingsdeskundige, wanneer je bijvoorbeeld een paar kilo wilt afvallen of je energieker en fitter wilt voelen. Stuur me gerust een berichtje, dan kijken we wat voor jou passend is!