6 voedingsmythes ontkracht

voedingsmythes

Voeding is een onderwerp dat veel aandacht krijgt en het is geen verrassing waarom. Wat we eten heeft immers een directe invloed op onze gezondheid en ons welzijn. In de loop der jaren zijn er echter talloze voedingsmythes ontstaan die de ronde doen en die het moeilijk maken om te bepalen wat nu echt gezond is en wat niet. In deze blog ontmasker ik een aantal van deze voedingsmythes en help ik je om gezondere voedingskeuzes te maken.

Mythe 1: Vetten zijn altijd slecht voor je

Feit: Niet alle vetten zijn slecht. Sterker nog, sommige vetten zijn essentieel voor een gezond lichaam. Onverzadigde vetten, zoals in bijvoorbeeld avocado’s, noten en olijfolie, zijn hartstikke gezond. Verzadigde en transvetten daarentegen, zoals in bewerkte voedingsmiddelen en gefrituurd eten, kun je beter laten staan.

Mythe 2: Je moet koolhydraten vermijden om af te vallen

Feit: Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor je lichaam. Het vermijden van koolhydraten kan leiden tot vermoeidheid en tekorten aan vezels en belangrijke voedingsstoffen. Het draait niet om het vermijden van koolhydraten, maar om het maken van gezonde keuzes. Het is hartstikke gezond om groente en fruit die koolhydraten bevatten te eten. Echter kun je geraffineerde koolhydraten zoals pasta, brood en koekjes beter laten staan.

Mythe 3: Eiwitten zijn alleen nodig voor sporters

Feit: Eiwitten zijn essentieel voor iedereen, niet alleen voor sporters. Ze zijn de bouwstenen van het lichaam en spelen een cruciale rol bij de opbouw en reparatie van weefsels. Eiwitten helpen ook om je spieren, huid, haar en nagels gezond te houden. Zorg ervoor dat je eiwitten opneemt in je dieet, of je nu een sporter bent of niet.

Mythe 4: Alle suiker is slecht

Feit: Het is waar dat toegevoegde suikers, zoals in frisdrank en snoep, schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid als je ze teveel eet. Maar niet alle suikers zijn hetzelfde. Suikers die van nature voorkomen in fruit en zuivelproducten worden vaak vergezeld van voedingsstoffen zoals vezels, vitaminen en mineralen. Het is daarom belangrijk om je bewust te zijn van de bron van suiker.

Mythe 5: Als je vegetarisch eet, krijg je niet genoeg eiwitten

Feit: Het is prima mogelijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen met een vegetarisch dieet. Er zijn genoeg plantaardige eiwitbronnen zoals bonen, linzen, tofu, noten en zaden. Zorg ervoor dat je als vegetariër een gevarieerd dieet eet om alle essentiële aminozuren binnen te krijgen.

Mythe 6: Maaltijden overslaan is een effectieve manier om af te vallen

Feit: Maaltijden overslaan kan leiden tot overeten bij de volgende maaltijd en je stofwisseling vertragen. Het is belangrijk om drie keer per dag een grote maaltijd te eten om je energieniveau stabiel te houden. Focus op goede porties en gezonde tussendoortjes in plaats van maaltijden over te slaan.

Het is belangrijk om kritisch te zijn op informatie over voeding en niet zomaar te geloven in voedingsmythes. Door te begrijpen wat feit en fictie is als het gaat om voeding, kun je betere keuzes maken voor je gezondheid en welzijn. Mocht je hier vragen over hebben, stuur me dan gerust een bericht!