Tips bij hooikoorts klachten

tips bij hooikoorts

Veel niezen, jeukende ogen en een verstopte neus, komt het je bekend voor? Hooikoorts is een veelvoorkomende klacht, die beter onder controle gehouden kan worden dan je misschien denkt. In deze blog deel ik een aantal tips om je hooikoorts klachten te verminderen.

Houd het weerbericht in de gaten
Met de technologie van tegenwoordig kun je de concentratie pollen in de lucht aflezen op je telefoon. Wanneer deze hoog is, kun je jouw activiteiten buiten het beste aan het einde van de middag of avond plannen. Dan zijn de pollenconcentraties meestal het laagst, waardoor je minder kans op klachten hebt. Je kunt hier natuurlijk niet altijd rekening mee houden, maar kies er op zo’n dag bijvoorbeeld voor om een rondje hard te lopen in de avond in plaats van de ochtend.

Houd ramen gesloten
Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het regelmatig sluiten van ramen in huis kan een groot verschil maken. Zo minimaliseer je de hoeveelheid pollen die je huis binnenkomt en creëer je een veilige haven waar je even kunt ontsnappen aan de buitenlucht.

Niet wrijven, maar deppen
Wanneer je ogen jeuken, is je eerste reflex misschien om te wrijven. Maar dat is juist wat je beter niet kunt doen! Door te wrijven verspreid je de pollen en maak je het probleem alleen maar erger. Dep voorzichtig met een tissue om irritatie te verminderen.

Douchen na buitenactiviteiten
Na een dag buiten te zijn geweest is het een goed idee om direct te douchen en je kleding te wassen. Zo spoel je de pollen van je huid en haar en voorkom je dat je ze mee naar bed neemt. Een schone slaapomgeving kan ’s nachts het verschil maken.

Probeer lokale honing
Sommige mensen zweren bij het eten van lokale honing om hun weerstand tegen pollen op te bouwen. Hoewel wetenschappelijk bewijs nog beperkt is, kan het zeker geen kwaad om het eens te proberen.

Raadpleeg een specialist
Als de klachten echt ondraaglijk worden, is het verstandig om een afspraak te maken bij een allergoloog. Zij kunnen testen welke pollen specifiek voor jou problemen veroorzaken en je voorzien van gericht advies en eventuele medicatie.