8 tips voor een betere slaapkwaliteit

tips slaapkwaliteit

Een goede nachtrust is essentieel voor je gezondheid. Het is de tijd waarin ons lichaam herstelt en zich voorbereidt op een nieuwe dag. Helaas heb ik vaak cliënten die last hebben van slaapproblemen, variërend van moeite met in slaap komen tot onderbroken slaap. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je slaapkwaliteit te verbeteren. In deze blog deel ik 8 tips voor een betere slaap, zodat je ’s ochtends uitgerust en fit wakker wordt.

Creëer een goede slaapomgeving
Zorg ervoor dat je slaapkamer een rustgevende en comfortabele omgeving is. Denk hierbij aan een donkere kamer, matras en kussens van goede kwaliteit en een aangename temperatuur (tussen de 15 en 20 graden).

Houd een vast ritme aan
Probeer elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan, ook in het weekend. Zo blijft je biologische klok in balans en zal in slaap komen makkelijker gaan.

Beperk schermgebruik voor het slapen
Deze tip ken je ongetwijfeld al, maar het sluipt er toch vaak in. Het blauwe licht van smartphones, laptops en televisies verstoort de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Beperk je schermgebruik daarom minstens een uur voor je gaat slapen.

Ontspan voor het slapen
Lees een boek, luister naar muziek, mediteer of neem een warm bad om je geest en lichaam tot rust te brengen. Vermijd inspannende activiteiten zoals intensief sporten of intense gesprekken vlak voor het slapen.

Pas je dieet aan
Vermijd zware maaltijden, cafeïne en alcohol een paar uur voor het slapen. Deze stoffen kunnen je slaap verstoren. Het is sowieso verstandig om niet teveel meer te eten na 20:00, om je lichaam te vertellen dat het kan ontspannen.

Beweeg regelmatig
Bewegen kan je helpen om beter te slapen, maar sport niet te intensief vlak voor het slapen. Probeer gedurende de dag lekker veel te wandelen en wekelijks te sporten.

Zorg voor actieve ontspanning
Stress en angst zijn vaak boosdoeners wanneer het aankomt op een goede nachtrust. Leer actieve ontspanning in te bouwen in je routine. Denk hierbij aan ademhalingsoefeningen, meditatie of yoga, maar ook een boek lezen werkt goed.

Creëer een slaapritueel
Een ritueel voor je gaat slapen helpt je lichaam te begrijpen dat het tijd is om te ontspannen en in slaap te vallen. Zo’n ritueel is heel persoonlijk en kan bestaan uit het drinken van een kop thee, het lezen van een boek, een warme douche of het schrijven in je dagboek.

Een goede slaapkwaliteit is niet iets is wat je van de ene op de andere dag kunt bereiken. Het kost tijd en inspanning om je slaapgewoonten te veranderen. Begin met enkele van de bovenstaande tips en kijk waar je lichaam behoefte aan heeft. Houd vol en wees geduldig!